Tilrettelagt og produceret af Lise Penter Madsen
Udgivet af Strandberg Publishing, december 2022
Støttet af Lundbeck Fonden

Livet efter stroke

Podcastserie i seks episoder

Livet efter stroke fortæller mennesker, der har haft stroke - samt deres pårørende - hvordan de har håndteret og lever med følgevirkningerne til stroke.

I serien medvirker desuden professor, overlæge dr. med. Grethe Andersen, Neurologisk Afdeling, Aarhus Universi-tetshospital, logopæd Tine Mosgaard, neuropsykolog Lene Vesterager Martinus, Center for Hjerneskade, hjerneskadekoordinator Margit Davies, Ballerup Kommune, og direktør i Hjernesagen, Hysse Forchhammer.

Serien er blevet til på baggrund af bogen STROKE - Få det bedste ud af livet efter hjerneblødning eller blodprop (se her).

Lyt til episoderne nedenfor eller find serien på din foretrukne podcast-app

 


Episode 1: Cecilia taler igen >> (32 min.)

Cecilia Bjerregaard var kun 21 år, da hun i 2011 fik en blodprop i hjernen og mistede evnen til at tale. Men så kom talepædagog Tine Mosgaard ind i hendes liv. I dag 2022, taler Cecilia igen – bedre og bedre – og i denne første episode i ”Livet efter stroke” fortæller hun sin historie. Det gør hun sammen med sin mor Jutta Nielsen og talepædagog Tine Mosgaard.

Episode 2: Claus kom tilbage >> (32,5 min.)

Det er mere end 20 år siden, at Claus Rude fik en blodprop i hjernen, som resulterede i lammelser i højre side af kroppen. I dag tænker han ikke over sine handicap og lader dem ikke forhindre ham i at gøre de ting, han har altid har gjort. Der er altid en udvej, siger han. Der var også en udvej, da det viste sig, at blodproppen havde påvirket hans humør og omsorg over for sine nærmeste.  I denne anden episode i ”Livet efter stroke” fortæller Claus sammen med sin hustru Lisbeth Rude, hvordan han kom tilbage til sig selv. I podcasten medvirker også professor og overlæge dr. med. Grethe Andersen, Neurologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital.

Episode 3: Kenneths liv med nye Kenneth >> (33 min)

Der gik kun få timer, fra Kenneth Kejlberg faldt om med en blodprop i hjernen, til han blev indlagt og behandlet. Takket være den hurtige behandling bevarede han det meste af sin førlighed. Men blodproppen havde også påvirket kognitive funktioner, og hans lunte var blevet kortere. I denne tredje episode i ”Livet efter stroke” fortæller Kenneth, hvordan han har lært at blive bedre og bedre til at styre sit temperament og håndtere andre vanskeligheder, som blodproppen forårsagede. Foruden Kenneth medvirker hans hustru Lisbeth Kejlberg og neuropsykolog Lone Vesterager Martinus fra Center for Hjerneskade.

Episode 4: Lisbeths liv med nye Kenneth >> (32 min.)

Efter Lisbeth Kejlbergs mand, Kenneth Kejlberg, havde fået en blodprop i hjernen, oplevede Lisbeth og parrets to børn en Kenneth, der ikke var som før. Fra at være en rolig og glad far, havde han fået et mere iltert temperament. I denne fjerde episode i ”Livet efter stroke” fortæller Lisbeth, hvordan hun praktisk og følelsesmæssigt har tacklet at få hverdagen til at hænge sammen for både sig selv, Kenneth og de to børn.

Episode 5: Man må altid ringe til hjerneskadekoordinatoren >> (34 min.)

Et stroke kan medføre følgevirkninger, der betyder, at man bliver mere eller mindre afhængig af offentlig støtte, og mange oplever det som kaotisk at finde rundt i love og regler. Der er hjælp at hente hos en hjerneskadekoordinator. Langt de fleste kommuner har en hjerneskadekoordinator, som er borgernes menneskelige bindeled til de forskellige forvaltninger og sektorer. I denne episode fortæller hjerneskadekoordinator i Ballerup Kommune, Margit Davies, om den støtte, rådgivning og hjælp, hun giver borgerne.

Episode 6: Hjernesagen har en plan >> (23 min.)

Patientforeningen Hjernesagen har udarbejdet et forslag til en national handleplan for hele strokeområdet i Danmark. I denne episode fortæller Hjernesagens direktør, Hysse Forchhammer, om nogle af de udfordringer, der er på strokeområdet, og som handleplanen adresserer.

 

 


 

LISE PENTER MADSEN ● penter@mail.dk ● +45 2485 0793